SKŁADNIKI:
2 szkl mąki,
1 szkl cukru,
5 jaj,
1 kostka margaryny "Kasia",
2 kg jabłek,
cukier wanilinowy,
cynamon
WYKONANIE:
Do miski wsypać mąkę, cukier, posiekana margarynę, 5 żółtek i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach na tarca ( wg uznania). Wrzucić na patelnię, dosypująć ok. pól szklanki cukru, cukier wanilinowy i cynamon. Dusić ok.5-7 minut.
Ciasto wykleic na wysmarowanejtłuszczem blasze. Następnie rozłożyć na całości jabłka. Na wierz wylać ubita pianę z białek z cukrem. Piec 25-30 minut w temp.180stopni.
Każdorazowo przed podaniem można podgrzać:)
Podawać z sosem waniliowym lub lodami, bitą śmietaną....:)
SOS WANILIOWY:
1,5-2 szkl mleka zagotować. W kubku wymieszać 2 żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym ( podwójna porcja). Dodać do mleka, cały czas mieszając. Łyżkę mąki wymieszać z mlekiem i dodać do sosu. Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz