Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Szarlotka

SKŁADNIKI: 2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 5 jaj, 1 kostka margaryny "Kasia", 2 kg jabłek, cukier wanilinowy, cynamon
WYKONANIE: Do miski wsypać mąkę, cukier, posiekana margarynę, 5 żółtek i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach na tarca ( wg uznania). Wrzucić na patelnię, dosypująć ok. pól szklanki cukru, cukier wanilinowy i cynamon. Dusić ok.5-7 minut. Ciasto wykleic na wysmarowanejtłuszczem blasze. Następnie rozłożyć na całości jabłka. Na wierz wylać ubita pianę z białek z cukrem. Piec 25-30 minut w temp.180stopni. Każdorazowo przed podaniem można podgrzać:) Podawać z sosem waniliowym lub lodami, bitą śmietaną....:) SOS WANILIOWY: 1,5-2 szkl mleka zagotować. W kubku wymieszać 2 żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym ( podwójna porcja). Dodać do mleka, cały czas mieszając. Łyżkę mąki wymieszać z mlekiem i dodać do sosu. Zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz