Szukaj na tym blogu

wtorek, 10 maja 2016

Sernik chałwowy na zimno




 Składniki:
( na tortownicę 23 cm)

1 paczka biszkoptów
250 g chałwy waniliowej
500g sera białego do wypieków
śmietana 30%  ok.3/4 szkl
3 łyżeczki żelatyny

polewa:
1 chałwa 60 g
śmietana kremówka ok 0,5 szkl

Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno). Biszkopty namoczyć w śmietanie i wyłozyć nimi dno. Można pokruszyć, żeby wypełnić całe dno. Chałwę rozdrobnić blenderem z  pozostałą śmietaną od moczenia biszkoptów. Dodać ser i krótko zmiksować mikserem. Żelatynę rozpuścić  zimnej wodzie.. Po ok. 10 minutach , gdy napęcznieje podgrzać na palniku i dodać do masy serowo- chałwoej. zmiksować. Wyłożyć na biszkopty i schłodzić do stężenia. Chałwę pokruszyć na patelni, dodac ok. 0,5 szkl smietanki i zamieszać energicznie do połączenia. Wylać i równo rozsmarować na wierzchu ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz