Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 czerwca 2025

Keto ciasto z truskawkami




 Składniki :

50 g mąki kokosowej 
50 g stopionego masła 
4 jaja
200 g jogurtu greckiego 
płaska łyżeczka pdp 
opcjonalnie aromat waniliowy 
truskawki

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do połączenia .Keksówkę 11na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Ułożyć truskawki dociskając .Piec 40-45 minut w 180 stopni .

Keto deser czekoladowy z avokado

 






Składniki :

(na 4 porcje )

2 dojrzałe avokado 
1 gorzka czekolada 100%
150 ml śmietany 30%
200 g mascarpone
borówki 

Wykonanie :

Kremówkę ubić z mascarpone . Avokado zblendować ze stopioną na parze czekoladą.Połączyć wszystko za pomocą miksera .Wyłożyć do pucharków ,przybrać borówkami .Przechowywać w lodówce .

Keto sałatka z kabanosów





 Składniki:

8 kabanosów

3 ogórki kiszone

pęczek rzodkiewki

pół czerwonej cebuli

pół czerwonej papryki

6 jaj ugotowanych na twardo

kawałek pora

żółty ser stary ( najcześciej używam "Dziuga")

majonez, jogurt naturalny

sól, pieprz


Wykonanie:

Malinowa chmurka - wersja keto







 Składniki:

( na blachę 20-25 cm)

spód- ciasto kruche:

4 jajka

200 g masła miękkiego

40 g mąki migdałowej

100 g mąki kokosowej

2 łyżki błonnika bambusowego 

3 łyżki erytrytolu ( opcjonalnie)

szczypta soli

Zagnieść ciasto do jednolitej masy. Od razu wykleić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 15 minut w 180 stopniach.


Galaretka: 

4 galaretki malinowe bez cukru rozpuścić w 1, 3 - 1, 5 l wody

maliny 250 - 300g

Maliny wysypać na kruche ciasto. Tężejąca galaretką zalać owoce.


Masa kremowa 

200 ml kremówki 36 %

2 mascarpone po 200 g

Zmiksować razem z erytrytolem opcjonalnie ok. 5 łyżek. Wyłożyć na galaretkę z owocami.


Beza:

4 białka w temperaturze pokojowej

erytrytol ok. 6 łyżek

Ubić bezę i suszyć 1, 5 h w temp. 120 stopni.

Wysuszoną, ostudzoną bezę ułożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.




Chleb keto






 Składniki:

4 jajka

300 g serka wiejskiego

80 g białego sezamu

90 g mąki migdałowej

150 g nasion słonecznika

1 łyżeczka płaska soli

1.2 łyżeczki pdp


Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, przełóż do keksówki, upiecz w 180 stopni (termoobieg)  40 minut.


Serniko brownie ( wersja keto)








 Składniki:

na część czekoladową: 

4 jaja

250 twarogu sernikowego

20 g mąki kokosowej ( 4 łyżki)

30 g mąki migdałowej

20 g ciemnego kakao

15 g przyprawy korzennej

50 g stopionego masła

4-5 łyżek erytrytolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa sernikowa:

600 g tłustego twarogu sernikowego 

3 jaja 

2-3 łyżki erytrytolu

20 g mąki kokosowej

1 łyżka błonnika bambusowego'

opcjonalnie aromat waniliowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki na masę czekoladową łączymy i miksujemy do jednolitej masy. W odrębnej misce miksujemy składniki na masę serową . Tortownicę 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dno wylewamy 2/3 masy czekoladowej, następnie całą serową i na wierzch resztę czekoladowej.. Można zrobić drewnianym patyczkiem esy floresy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni góra - dół i pieczemy ok.50 minut. 

Ja przybrałam polewą z gorzkiej czekolady i kremówki, plus borówki i pistacje.