Szukaj na tym blogu

środa, 1 sierpnia 2012

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami


Przepis całkowicie autorski:)


SKŁADNIKI:

5dkg drożdży
1 śmietana 18%
1 łyżeczka soli
30dkg mąki ( 2 szkl)
1 jajo
pieczarki
cebula
cukier

WYKONANIE:
Do pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki śmietany. Mieszamy, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Pieczarki drobno pokroić z cebulą, dodać soli i dusić 10-15 minut.
Mąkę przesiać przez sito, dodać jajo, sól i zaczyn. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką do grubości ok 3mm. Wycinać prostokąty, kwadraty lub inne równe kształty ciasta:). Na wycięty ciasta wyłożyć pieczarki i przykryć drugim. Przydusić brzegi ciasta widelcem. Wierz posmarować białkiem i posypać sezamem, kminkiem lub inną przyprawą. Piec w temp 180 st ok. 20-25 minut.Przy nagrzanym piekarniku wystarczy 15 minut:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz