Przepis całkowicie autorski:)
5dkg drożdży
1 śmietana 18%
1 łyżeczka soli
30dkg mąki ( 2 szkl)
1 jajo
pieczarki
cebula
cukier
WYKONANIE:
Do pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki śmietany. Mieszamy, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki drobno pokroić z cebulą, dodać soli i dusić 10-15 minut.
Mąkę przesiać przez sito, dodać jajo, sól i zaczyn. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką do grubości ok 3mm. Wycinać prostokąty, kwadraty lub inne równe kształty ciasta:). Na wycięty ciasta wyłożyć pieczarki i przykryć drugim. Przydusić brzegi ciasta widelcem. Wierz posmarować białkiem i posypać sezamem, kminkiem lub inną przyprawą. Piec w temp 180 st ok. 20-25 minut.Przy nagrzanym piekarniku wystarczy 15 minut:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz