Szukaj na tym blogu

sobota, 10 listopada 2012

Pierogi pieczone z farszami z soczewicy

Wróciłam do domu zmęczona po całym tygodniu, ale zadowolona po fajnym szkoleniu.
I i i i co? I udałam się zrelaksować do kuchni:) Wiem, że to dziwne:), ale tak właśnie ze mną jest:)
Od kilku dni miałam ochotę na pieczone pierogi z jakimś nieprzeciętnym farszem.
Pierogi z tego ciasta można upiec, można również ugotować i podsmażyć.


CIASTO:
35 dkg mąki
15 dkg drożdży
1 szkl mleka
3 jaja
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru

WYKONANIE:
Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z jajami, resztą mleka, oliwą . Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto zagniatając. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na stolnicy. Wykrawać duże koła. Ułożyć farsz. Zlepić brzegi. Wierzch posmarować jogurtem lub roztrzepanym jajkiem. Można posypać oregano. Piec 15 min w temp. 180st.



FARSZE:
Tutaj było miejsce dla twórczości własnej:)

farsz 1
szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
pieczarki starte na grubych oczkach uduszone z cebulą
sól, pieprz

farsz 2
szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
drobno pokrojona mała cebula
mały biały ser homogenizowany lub twarożek
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
oregano
słodka papryka
sól, pieprz

Wymieszane składniki zetrzeć na gładką masę blenderem.

SOSY:
gorgonzola:
Podsmażyć małą cebulę na maśle. Dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę 30%. mieszać na małym ogniu aż zgęstnieje. Nie gotować. Przyprawić pieprzem.

grzybowy:
Z pieczarek duszonych z cebulą do farszu odjęłam 4 łyżki. Dolałam 3/4 szkl wody. Zagotowałam. Na koniec dolać śmietanę. Zagęścić łyżką mąki.

dip musztardowo-miodowy
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sok z cytryny
Wymieszać energicznie składniki do pełnego połączenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz