Składniki na sos myśliwski:
0, 5 kg łopatki
cebula
czosnek
1 opakowanie suszonych grzybów
2 kostki bulionowe
1 czerwona papryka
2 ogórki kwaszone
Wykonanie:
Grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Następnie ugotować do miękkości i pokroić w paski. Do wywaru wrzucić 2 kostki bulionowe i odstawić.Mięso pokroić w kostkę lub cienkie paseczki wg uznania. Podsmażyć na oleju, przyprawiając solą, pieprzem(można dodać przyprawę do pieczeni). dodać pokrojoną drobno cebulę, zgniecione 3 ząbki czosnku i drobno pokrojona paprykę. Zalać wywarem z grzybów. Dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojone grzyby i ogórki. Zaciągnąć mąką. Podawać z pyzami .
Na zdjęciu podano z sałatką z pory:
1większa por pokrojona na talarki
puszka ananasów,
puszka czerwonej fasoli
Wymieszać z sosem jogurtowo-majonezowym, przyprawić solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz