Szukaj na tym blogu

środa, 31 sierpnia 2016

Czebureki z mięsem

Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pieróg z mięsem przygotowany z ciasta praśnego z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami.

Składniki:

2 szkl maki pszennej
1 jajo
3 łyżki masła
3/4 szkl wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu
olej
farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
3 zabki czosnku
przyprawy:sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek


Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem, dodać jajko i zmiksować. Następnie wsypać mąkę i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać spirytus i energicznie dalej wyrabiać przez chwilę. Wstawić ciasto na godzinę do lodówki. Przygotować farsz: Cebulę i czosnek drobno pokroić, dodać mięso mielone i przyprawy. Ciasto rozałkować na koło średnicy ok.10cm, nakładać farsz , zlepić . smazyc na głebokim oleju po 3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz