Szukaj na tym blogu
wtorek, 7 maja 2019
Hummus buraczany
Składniki:
3/4 szkl ciecierzycy
2 małe buraki
2 łyżeczki pasty tahini
oliwa z oliwek
sól, pieprz
sezam
Wykonanie:
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie(ja zostawiam na noc) . Gotować przez godzinę. Buraki obrać , pokroić na kawałki. Rozłożyć na blaszce, polać oliwą. Piec do miękkości, ok 40 minut w temp. 200stopni.Ugotowana ciecierzycę i upieczone buraki wrzucic do miski, wlać 1/4 szkl oliwy z oliwek , dodać paste tahini i zblendować na masę. W razie potrzeby dodać oliwy. Przyprawić solą i pierzem. Wyłożyc do miseczek, posypać sezamem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz