Szukaj na tym blogu
piątek, 31 maja 2019
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
50 baldachów kwiatów dobrze rozwiniętych
2 litry wody
3/4- 1kg cukru( może być ksylitol)
sok z 5 cytryn
Wykonanie:
Po zebraniu kwiaty rozłożyć na papier i odczekać ok. godziny, aż wyjdzie co niepożadane;)
Przygotować garnek lub wielki słój. Wrzucić kwiaty z 50 baldachów obcinając nożyczkami łodyżki. Zalać 2 litrami wrzątku i odstawić na 24h. Gdy przestygnie wstawić do lodówki. Po upływie tego czasu przecedzić przez sito lub gazę. Dodać sok z 5 cytryn i cukier 3/4 kg. Ja zawsze na tę porcję dodaję mniej niż podają wszelkie przepisy, które mówią o kilogramie na litr wody..
Podgrzać sok. nie może się zagotować. Gorący wlewać do wyparzonych, suchych słoików. Nie potrzeba pasteryzować. Ja zawsze dla pewności stosuję tzw. pasteryzację suchą, która polega na tym , że słoiki z gorącym sokiem okrywam grubo kocem. Stygną powoli. Po wystudzeniu odstawiam jeszcze do góry dnem na dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz