Szukaj na tym blogu

sobota, 18 lipca 2020

Tarta z cukinii z kozim serem i kolorowymi pomidorami





Składniki:

( okrągła forma do tarty 26 cm)

ok. 700 g startej na grubych oczkach cukini ( tj, 3 małe cukinie)
100- 150 g mąki ryżowej, może być pszenna
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypiorek
zielona pietruszka
1 łyżeczka soli

farsz:

ser kozi ok. 100g
2 jaja
mascarpone 100g
pomidorki koktajlowe
żółty pomidor
bazylia
sól, pieprz, dowolne zioła

Wykonanie:

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć cuknię, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Zamieszac i odstwić na 15 minut. Po tym czasie zlać wodę , dodać mąkę , jajo i proszek dopieczenia. Dorzucić pokrojoną zielona pietruszkę i szczypiorek. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. wyłozyć masę cukiniową i równomiernie rozprowadzając na dnie i doklejając na bokach tarty. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.
Sery wymieszać z jajem , ziołami i przyprawami. Wyłożyć na przestudzoną tartę. Pomidorki pokroić w plastry i ułożyć dociskając na serze. Zapiec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz