Szukaj na tym blogu

piątek, 19 czerwca 2020

Chleb razowy z pokrzywą





Składniki:

300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1łyżeczka miodu
50 ml oliwy
300 ml ciepłej wody
pęczek pokrzyw

Wykonanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i połowę wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmieszać mąki, sól, miód, oliwę, resztę wody i zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić, aż podwoi swoja objętość. W tym czasie oddzielic liście pokrzywy od łodyg. Kilka całych liści zostawić na wierzch. Resztę sparzyć, osuszyc i drobno pokroić. .Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę zamieszać z pokrzywą. Podsypac mąką, uformowac chleb. Przełożyć do podłużnego wysmarowanego i wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego . Przybrac całymi liśćmi wierzch, wgniatając lekko w ciasto. Nagrzać piekarnik i piec 10 minut w temp. 230 stopni i 25-30 w temp. 190 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz