Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 sierpnia 2020

Sernik sezamkowy z jeżynami i musem z białej czekolady













Składniki:
ciasteczkowy spód:
1 paczka ciastek maślanych
ok.120 g stopionego masła lub margaryny "Kasia"
2 łyżki kakao

masa serowa:
600 twarogu sernikowego z mascarpone ( użyłam taki gotowy zmieszany twaróg firmy "President")
100ml kremówki lub gęstej śmietany 18%
0,5 szkl cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier wanilinowy
2 jaja
6 paczek sezamków
1,5 pudełeczka jeżyn

mus z białej czekolady:
1 tabliczka białej czekolady
200ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Tortownice ( 22-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno). Ciasteczka pokruszyć, dodać kakao i stopiony tłuszcz. Zblendować na mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i równo ugnieść . Wstawić do lodówki na 30 minut.
Sezamki rozdusić wałkiem przez papier. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucić ser, śmietanę , cukier, budyń, jaja, cukier wanilinowy i zmiksowac tylko do połączenia składników, maksymalnie 30 sekund. Dodać pokruszone sezamki i zamieszac krótko łyżką. Powstała masę wyłożyć na spód ciasteczkowy (połowę). Ułożyć gęsto jezyny i zalać drugą częścią sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę. Po wyciagnięciu ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w rondelku z połowa kremówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Połączyć mieszając z czekolada. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Pozostałą kremówkę ubić z pudrem i gdy będzie sztywniała dodawać cienkim strumieniem mase czekoladową z żelatyną. Wylać na wierzch sernika i yrównac. Wstawic do lodówki aż stężeje. Udekorować wg uznania np. jezynami z jagodami i rozmarynem lub miętą .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz