Składniki:
3/4 szkl czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
2 łodygi selera naciowego
1 średni korzeń pietruszki
1 mniejszy batat
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
sól , pieprz
kumin
tymianek
cebula
3 ząbki czosnku
cynamon
kurkuma
kolendra suszona
bulion wegański
zielona pietruszka
olej
3 liście laurowe
Wykonanie:
Rozgrzać olej na głębszej patelni. Wrzucić pokrojona w kosteczkę cebulę, dodać czosnek i zioła : kolendre, liście, kumin, cynamon, kurkumę. Wszystko zamieszać 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę warzywa : marchew, pietruszkę, batata, seler naciowy, paprykę i dusić mieszając 3 minuty. Dodoać pomidory z puszki, zalać bulionem, Wrzucić soczewicę i gotować 20-25 minut. Podać posypane zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz