Szukaj na tym blogu

niedziela, 25 października 2020

Zupa z soczewicy

 Składniki:

3/4 szkl czerwonej soczewicy

1 puszka pomidorów

2 łodygi selera naciowego

1 średni  korzeń pietruszki

1 mniejszy batat

1 marchew

1/2 czerwonej papryki

sól , pieprz

kumin 

tymianek

cebula

3 ząbki czosnku

cynamon

kurkuma 

kolendra suszona

bulion wegański

zielona pietruszka

olej

3 liście laurowe


Wykonanie:

Rozgrzać olej na głębszej patelni. Wrzucić pokrojona w kosteczkę cebulę, dodać czosnek i zioła : kolendre, liście, kumin, cynamon, kurkumę. Wszystko zamieszać 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę warzywa : marchew, pietruszkę, batata, seler naciowy, paprykę i dusić mieszając 3 minuty. Dodoać pomidory z puszki, zalać bulionem, Wrzucić soczewicę i gotować 20-25 minut. Podać posypane  zieloną pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz