Szukaj na tym blogu

sobota, 2 stycznia 2021

Karkówka pieczona z białym winem, musztardą,selerem i suszoną śliwką






 Składniki:

 karkówka ( 4-6 plastrow grubości 1-1,5 cm)

1 duża seler

3 cebule

kilknaście suszonych śliwek

4ząbki czosnku

1 szkl białego wina

3 łyżeczki musztardy

olej

1 szkl bulionu

sól, pieprz


Wykonanie:

Karkówke pokroić na plastry . Posypać solą i pieprzem. W woku lub brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć mięso. dodać pokrojona w piórka cebulę. Dusić kilka minut. Wlać wino i jeszcze dalej dusić ok. 3 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego . wywar z cebula i winem połączyć z rozdrobnionym czosnkiem, musztardą i bulionem. Mięso posypać selerem i śliwką pokrojonymi w kostkę. Zalać wywarem. Piec 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Początkowo ( pierwsze 40 minut)zakryć mięso folią aluminiową .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz