Składniki:
karkówka ( 4-6 plastrow grubości 1-1,5 cm)
1 duża seler
3 cebule
kilknaście suszonych śliwek
4ząbki czosnku
1 szkl białego wina
3 łyżeczki musztardy
olej
1 szkl bulionu
sól, pieprz
Wykonanie:
Karkówke pokroić na plastry . Posypać solą i pieprzem. W woku lub brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć mięso. dodać pokrojona w piórka cebulę. Dusić kilka minut. Wlać wino i jeszcze dalej dusić ok. 3 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego . wywar z cebula i winem połączyć z rozdrobnionym czosnkiem, musztardą i bulionem. Mięso posypać selerem i śliwką pokrojonymi w kostkę. Zalać wywarem. Piec 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Początkowo ( pierwsze 40 minut)zakryć mięso folią aluminiową .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz