Piklowane rzodkiewki:
Do wyparzonego słoika wkładamy rzodkiewki w całości lub pokrojone w plastry. Zalewamy gorąca marynatą: 1,5 kubka wody, 2/3 szkl octu jabłkowego, 4 łyżki syropu z agawy lub miodu, 4-5 ząbków czosnku, ziarna kolorowego pieprzu, 4jagody jałowca, 2 łyżeczki soli.Opcjonalnie można dodac goździki.
Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować, zamieszać do połączenia wszystkich składników. Zalać rzodkiewkę gorąca marynatą.. Powystudze4niu wstawic do lodówki. Po 24 jest gotowa do spożycia. Może być przechowywana w lodówce do 3 mcy.
Kiszone rzodkiewki:
Składniki:
rzodkiewki, woda
koperek, chrzan, czosnek, ziele angielskie, lisć laurowy, sól kamienna
Wykonanie:
Na dno słoika dajemy wszystkie przyprawy. Wodę 1 l z 1 płaską łyżka soli zagotowujemy. Zalewamy ciepłą marynatą. Gotowa do spożycia ( w pełni ukiszona)po 10 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz