Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 czerwca 2021

Piklowane i kiszone rzodkiewki

 



Piklowane rzodkiewki:

Do wyparzonego słoika wkładamy rzodkiewki w całości lub  pokrojone w plastry. Zalewamy gorąca marynatą:   1,5 kubka wody, 2/3 szkl octu jabłkowego, 4 łyżki syropu z agawy lub miodu, 4-5 ząbków czosnku, ziarna kolorowego pieprzu, 4jagody jałowca, 2 łyżeczki soli.Opcjonalnie można dodac goździki.

Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować, zamieszać do połączenia wszystkich składników. Zalać rzodkiewkę gorąca marynatą.. Powystudze4niu wstawic do lodówki. Po 24 jest gotowa do spożycia. Może być przechowywana w lodówce do 3 mcy.


Kiszone rzodkiewki:

Składniki:

rzodkiewki, woda

koperek, chrzan, czosnek, ziele angielskie, lisć laurowy, sól kamienna

Wykonanie:

Na dno słoika dajemy wszystkie przyprawy. Wodę 1 l z 1 płaską łyżka soli zagotowujemy. Zalewamy ciepłą marynatą. Gotowa do spożycia ( w pełni ukiszona)po 10 dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz