Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 czerwca 2021

Sernik mango

 








Składniki:

spód:

100 g mąki pszennej

60 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

1 łyżka kakaoszczypta soli

opcjonalnie 1-2 łyzki zimnej wody

Wszystkie skłądniki oprócz wody wyrobić ręcznie i zagnieść w kulę. Woda jest potrzebna tylko wówczasm gdy kruszonka będzie zbyt sucha.

Tortownice 23-24 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Kruche ciasto cienko rozprowadzic równomiernie na spodzie. POdpiec 15 minut w temp. 180 stopni.


masa serowa:

3 jaja

200 ml mleka skondensowanego

750 g twarogu sernikowego

150 ml ml kwaśnej śmietany

1 puszka pulpy mango lub zblendowane 1, 5 dojrzałego mango

po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej


Wszystkie skłądniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować tylko do połączenia, max 30 sekund. Tortownicę podwójnie owinąć folią aluminiową lub zabezpieczyć czymś przed wodą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tzn. należy tortownicę włożyć do większego, żaroodpornego naczynia z wodą. Wylać masę serową na spód i wyrównać. Piec 60-70 minut w temp. 160 stopni.


na wierzch:

1 kwaśna śmietana 18 %

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżki cukru pudru

2 -3 łyżki pulpy mango. 


Śmietanę połączyćz cukrami, rozsmarować na serniku. Łyżeczką kapnąc po całości "kropki" pulpy mango i drewnianym patyczkiem wykonac esy floresy rozprowadzając w różnych kierunkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz