Składniki:
spód:
100 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 łyżka kakaoszczypta soli
opcjonalnie 1-2 łyzki zimnej wody
Wszystkie skłądniki oprócz wody wyrobić ręcznie i zagnieść w kulę. Woda jest potrzebna tylko wówczasm gdy kruszonka będzie zbyt sucha.
Tortownice 23-24 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Kruche ciasto cienko rozprowadzic równomiernie na spodzie. POdpiec 15 minut w temp. 180 stopni.
masa serowa:
3 jaja
200 ml mleka skondensowanego
750 g twarogu sernikowego
150 ml ml kwaśnej śmietany
1 puszka pulpy mango lub zblendowane 1, 5 dojrzałego mango
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
Wszystkie skłądniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować tylko do połączenia, max 30 sekund. Tortownicę podwójnie owinąć folią aluminiową lub zabezpieczyć czymś przed wodą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tzn. należy tortownicę włożyć do większego, żaroodpornego naczynia z wodą. Wylać masę serową na spód i wyrównać. Piec 60-70 minut w temp. 160 stopni.
na wierzch:
1 kwaśna śmietana 18 %
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżki pulpy mango.
Śmietanę połączyćz cukrami, rozsmarować na serniku. Łyżeczką kapnąc po całości "kropki" pulpy mango i drewnianym patyczkiem wykonac esy floresy rozprowadzając w różnych kierunkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz