Składniki:
spód ciasto kruche
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła 2 łyżki pudru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
budyń:
750 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 cukier wanilinowy
2 żółtka
1 jajo
100g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
4-5 jabłek
Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść do połączenia i wstawić na godzinę do lodówki. Tortownice ( 26 cm okrągła) posmarować tłuszczem, posypać krupczatką. Ciasto wygnieść po brzegi. Podpiec 15 minut w temp.180 stopni. Pół litra mleka zagotować . W pozostałym mleku zamieszać mąkę, cukry, budyń i jaja. wlać masę na gotujące mleko. Energicznie mieszać do powstania budyniu . wylać budyń na podpieczony spód. Jabłka umyć , wydrążyć, nie obierać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć ciasno wciskając w budyń. Podpiec jeszcze 15 minut w temp 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz