Składniki:
salsa:
2 gruszki
łyżka miodu
papryczka chili
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
sałatka:
1 filrt z kaczki
gałązka rozmarynu
olej
czosnek w proszku
garść roszponki
garść orzechów włoskich
sos: jogurt naturalny
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Filet polać olejem, oprószyć solą, pieprzem,czosnkiem i romarynem. w takiej marynacie przechować godzinę w lodówce. Gruszki obrać, pokroić w kostkę , wymieszać z octem, miodem, papryczką, sosem sojowym i octem. Dwie minuty podusić w rondelku.
Jogurt wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na patelni podgrzać filet, odlewać wytapiany tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, przełożyć do piekarnika i piec i piec 8 minut. Kaczkę po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i położyć na desce, zostawić na 3-4 minuty.Na talerzach rozłożyć sałatę, orzechy, pokrojona w plastry kaczkę. Na bokach ułożyć salsę z gruszki. Polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz