Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 grudnia 2021

Sexagesimus ( sześćdziesiąty) sernik na blogu !!!

 











Składniki:

( na tortownicę 24-26 cm)

spód:

ciastka owsiane ok. 250 g (2 paczki ) 

4-5 łyżek masła orzechowego

3 łyżki masła

masa serowa:

500 g twarogu sernikowego

250 ( 1 opakowanie) masacarpone

250 g serka philadelphia ( 2 opakowania )

3 łyżki mąki pszennej

1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

5 jaj

2 białe czekolady

2 łyżeczki cukru wanilinowego


wierzch:

serek philadelphia original

2 łyżki cukru pudru


sos toffi:

kremówka 1 szkl

1/4 szkl brązowego cukru

1/4 szkl miodu

1/4 szkl masła


dekoracja:

solone orzeszki

Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka pokruszyć, dodać masło orzechowe i stopione masło. Zblendować na mokry piasek. Wyłożyć na dno, przygnieść równomiernie. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Serki ( twaróg, mascarpone, philadelphia) zmiksować razem z mąką do połączenia. Czekoladę rozpuścić na parze z cukrem wanilinowym. Do serów dodawać stopniowo mleko skondensowane i miksować na wolnych obrotach. Wbijać kolejno po jednym jajku i miksować po ok.10 sekund. Na koniec dodać stopioną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni góra- dół. Masę serową wylać na spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 170 stopni, następnie 75 minut w temp.120 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik  i pozostawić sernik jeszcze 5 minut. Następnie uchylić drzwiczki na godzinę , a potem wyciągnąć i wystudzić całkowicie. Na noc schować w chłodne miejsce. Po wystudzeniu posmarować wierzch sernika serkiem philadelphia wymieszanym z pudrem. 

Przygotować sos toffi: Do rondelka wlać kremówkę, miód, cukier i masło. Zagotować do połączenia, mieszając co chwilę. PO ok. 20-25 minutach energicznie mieszać, gdy sos zacznie gęstnieć. Wystudzić sos. POlać nim brzegi wierzchu sernika i boki. Przybrać solonymi orzeszkami.




spód:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz