Składniki:
( na tortownicę 24-26 cm)
spód:
ciastka owsiane ok. 250 g (2 paczki )
4-5 łyżek masła orzechowego
3 łyżki masła
masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 ( 1 opakowanie) masacarpone
250 g serka philadelphia ( 2 opakowania )
3 łyżki mąki pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
5 jaj
2 białe czekolady
2 łyżeczki cukru wanilinowego
wierzch:
serek philadelphia original
2 łyżki cukru pudru
sos toffi:
kremówka 1 szkl
1/4 szkl brązowego cukru
1/4 szkl miodu
1/4 szkl masła
dekoracja:
solone orzeszki
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka pokruszyć, dodać masło orzechowe i stopione masło. Zblendować na mokry piasek. Wyłożyć na dno, przygnieść równomiernie. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Serki ( twaróg, mascarpone, philadelphia) zmiksować razem z mąką do połączenia. Czekoladę rozpuścić na parze z cukrem wanilinowym. Do serów dodawać stopniowo mleko skondensowane i miksować na wolnych obrotach. Wbijać kolejno po jednym jajku i miksować po ok.10 sekund. Na koniec dodać stopioną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni góra- dół. Masę serową wylać na spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 170 stopni, następnie 75 minut w temp.120 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik jeszcze 5 minut. Następnie uchylić drzwiczki na godzinę , a potem wyciągnąć i wystudzić całkowicie. Na noc schować w chłodne miejsce. Po wystudzeniu posmarować wierzch sernika serkiem philadelphia wymieszanym z pudrem.
Przygotować sos toffi: Do rondelka wlać kremówkę, miód, cukier i masło. Zagotować do połączenia, mieszając co chwilę. PO ok. 20-25 minutach energicznie mieszać, gdy sos zacznie gęstnieć. Wystudzić sos. POlać nim brzegi wierzchu sernika i boki. Przybrać solonymi orzeszkami.
spód:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz