Składniki:
100g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
250 ml mleka
4 jaja
200 g mąki pszennej
100 g cukru
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
200g powideł
gorzka czekolada
kremówka
orzechy włoskie
Wykonanie:
Masło włożyć do garnka, dodać cukier , kakao, miód, cynamon, przyprawę. Rozpuścić składniki aż do połączenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Mąkę połączyć z soda i proszkiem. Do rozpuszczonej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec połączyć z mąką i zmiksować do połączenia. Keksówkę o wymiarach 12x25 cm posmarować tłuszczem i posypać krupczatką. Wylać ciasto . Piec w 180 stopniach góra- dół ok. 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz