Składniki:
dynia hokkaido
śmietana kremówka
miód
przyprawy: kardamon, cynamon, gożdziki, gałka muszkatołowa
esspresso
mleko
Nie podaje ilości, gdyż jest zależna od ilości porcji
Wykonanie:
Dynię obrać pokroić na kawałki. Upiec w piekarniku do miękkości. Zblendować na puree.
Na 3 porcje bierzemy 0, 5 l mleka i zagotowujemy z 3 -4 łyżkami puree dyniowego, szczyptą cynamonu, kardamonu, mielonych gożdzików i gałki. Dodajemy miód i mieszamy. Przygotowujemy espresso lub mocniejszy napar z kawy. Mleko dyniowe przecedzamy lub blendujemy. Ja wolę opcję drugą ;). Wlewamy do szklanek. Pościanie lejemy espresso. Na wierzchu dekorujemy ubitą z pudrem śmietana i posypujemy dekoracyjnie cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz