Składniki:
ciasto:
1,5 szkl krupczatki
3/4 mąki tortowej
2 jaja
3/4 kostki masła
truskawki
sos waniliowy:
2 szkl mleka
3 zółtka
5-6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
budyń waniliowy
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać krupczatką lub kaszką. Wylepić formę ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15minut w temp.180 stopni.
Sos waniliowy:
Przegotować mleka. Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać do przegotowanego mleka, energicznie mieszając. 3/4 opakowania budyniu rozmieszać z niewielką ilością mleka. Wlać do sosu waniliowego i jeszcze raz zagotować mieszając.Sos wylać na ciasto. Gdy ostygnie ułożyć pokrojone na ćwiartki truskawki. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz