Składniki:
7-8 paczek herbatników petit berry
puszka masy kajmakowej
550 ml mleka
4 łyzki mąki pszennej
2 łyzki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
2 jaja 150 g cukru
90 dkg masła
500ml śmietany 30%
3 fixy śmietana
cukier puder ( około 4 łyżek)
gorzka czekolada
Wykonanie:
Herbatniki wyłożyc na dno blachy. Masę kajmakową w puszce gotowac przez 15 minut. Gorącą masę wyłożyc na ciastka i rozsmarowac. Przykryc herbatnikami.
400ml mleka zagotowac z masłem i cukrem. Resztę mleka wymieszac z mąkami i jajami. Można użyc do tego miksera.Połączyc z gotujacym mlekiem, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.Ciepła mase wylac na herbatniki. Przykryc kolejną warstwą ciastek.Śmietane ubic, dodjąc pod koniec cukier puder i fixy. Wyłożyc na wierzch ciasta. Posypac startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz