Składniki:
8 jaj
200g wiórków kokosowych
200 g migdałów zmielonych na mąkę
200ml mleka sojowego bądź krowiego
2 puszki mleka kokosowego ( najlepsze do ubicia na sztywno Real Thai)
maliny 400g
nasiona chia
płatki migdałów do posypania ciasta
Ja użyłam jeszcze do posmarowania ciasta mascarpone.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ubić mikserem z wiórkami, mlekiem i zmielonymi migdałami. Delikatnie łyżką dodać ubite na sztywno białka. Jeżeli masa byłaby za gęsta dodać wody. Piec w tortownicy
( 26cm) w temp. 180 stopni ok.30 minut.
Gdy biszkopt ostygnie, przeciąć na 3 części. Maliny wymieszać z nasionami chia, przynajmniej na 2 godziny ropoczęciem robienia ciasta.
Mleko kokosowe ubić na sztywno. Pierwszy płat ciasta posarować mlekiem i wyłożyć maliny. Przykryć kolejnym płatem i postąpić tak samo. Z wierzchu posmarować ciastomlekiem kokosowym. Ja wymieszałam resztę mleka kokosowego z mascarpone, dodając trochę ksylitolu.
Z wierzchu posypac ciasto uprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz