Szukaj na tym blogu

niedziela, 31 maja 2015

Tarta z łososiem i szpinakiem

Składniki:

ciasto:

300g mąki
szczypta soli
6-8 łyżek zimnej wody
2 jaja
160 g masła
Zagnieść ciasto i wstawić przynajmniej na 30 min. do lodówki.
\

Farsz:
200g świeżego łososia
 100g liści szpinaku
1 ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów z oliwy
sól
pieprz
oregano
gałka muszkatołowa
2 jaja
parmezan lub inny starty żółty ser
200ml śmietany 30%
cytryna

Łososia pokroić na ok 1,5 cm kawałi. Posypać solą, pieprzem i skropić cytryną. Szpinak wrzucić na roztopione masło, dodac sól, pieprz i czosnek. Pomidory pokroić na 4 cześci. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.Wykleić ciasto. Rozłożyć łososia, szpinak i pomidory. Śmietanę wymieszać z jajkami, serem i przyprawić oregano, pieprzem, solą, gałką muszk.Wylać masę śmietanowa na wierz tarty i piec 30-35 minut w temp.180stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz