Szukaj na tym blogu

czwartek, 2 marca 2017

Podpłomyki orkiszowe z zielonym hummusem

Składniki i wykonanie:

zielony hummus:

1 szkl ciecierzycy
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
2 łyżki pasty tahini lub uprażonego sezamu
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
woda mineralna
zielona pietruszka i rucola

Ciecierzycę moczyć przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Ugotować w osolonej wodzie. Rucolę i zieloną pietruszkę przecisnąć przez wyciskarkę. Dodać pozostałe składniki, wraz z zielonym sokiem i zblendować. Gdyby była za gęsta, dodać wody.

podpłomyki:

1 ugotowany batat
1 szkl mąki orkiszowej

Batat rozgnieść na purre, dodać mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki i upiec na suchej patelni.









Przepis wkrótce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz