Składniki i wykonanie:
zielony hummus:
1 szkl ciecierzycy
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
2 łyżki pasty tahini lub uprażonego sezamu
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
woda mineralna
zielona pietruszka i rucola
Ciecierzycę moczyć przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Ugotować w osolonej wodzie. Rucolę i zieloną pietruszkę przecisnąć przez wyciskarkę. Dodać pozostałe składniki, wraz z zielonym sokiem i zblendować. Gdyby była za gęsta, dodać wody.
podpłomyki:
1 ugotowany batat
1 szkl mąki orkiszowej
Batat rozgnieść na purre, dodać mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki i upiec na suchej patelni.
Przepis wkrótce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz