Szukaj na tym blogu

czwartek, 2 marca 2017

Cannoli siciliani

Składniki:

1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki białego wina
1 jajko
6 łyżek octu winnego
2 łyżki stopionego masła

nadzienie:

serek ricotta
cukier wanilinowy
cukier puder
starta skórka pomarańczy
Czekolada mleczna lub gorzka starta lub roztopiona do polania 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść , aż ciasto będzie elastyczne. Pozostawić, by odpoczęło pod przykryciem w lodówce. Urywać po kawałku , rozwałkować na grubość 2 mm. Kubkiem lub małą miseczką o średnicy ok.8 cm wyciąć koło. Nawinąć ciasto na foremkę do cannoli i zlepić smarując białkiem. Smażyć na głębokim oleju ok 3-4 minut. Wyciągnać rurki na ręcznik papierowy. Gdy ostygną ściągnąć z foremek. Rurki mogą być przechowywane do 30 dni. Serek ricotta wymieszać do smaku z pudrem i cukrem wanilinowym. Nadziać rurki. Końcówki posypać startą skórka pomarańczową. Polać czekoladą lub posypać startymi wiórkami czekoladowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz