Szukaj na tym blogu

czwartek, 17 maja 2018

Rustykalna tarta z rabarbarem









Składniki:

1,5 szkl mąki orkiszowej
1 jajo
140 g zimnej maragryny "Kasi"
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
4 łyżki cukru

Przygotowanie rabarbaru:5łodyg umyć i pokroić bez obierania w kawałki centymetrowe.Dodać 4łyzki cukru,2łyzeczki cynamonu,2łyzki cukru wanilinowego oraz 2łyzki mąki ziemniaczanej.

Ciasto zmiksować mikserem na kruszankę. Następnie zagnieść do połączenia składników w kulę. Schować do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na średnicę 35-40 cm pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Sciągnąć wierzchni papier. Na środek ułozyć rabarbar, pozostawiając po ok 5-7 cm.Skropić rabarbar sokiem z połowy cytryny. Podważając łopaatka ciasto zamykać tartę nakładając je na rabarbar do środka. Piec do zrumienienia w temp.180 stopni ok. 30-35 minut. Posypać cukrem pudrem. Dobrze smakuje na ciepło podane z gałką lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz