Szukaj na tym blogu
czwartek, 17 maja 2018
Rustykalna tarta z rabarbarem
Składniki:
1,5 szkl mąki orkiszowej
1 jajo
140 g zimnej maragryny "Kasi"
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
4 łyżki cukru
Przygotowanie rabarbaru:5łodyg umyć i pokroić bez obierania w kawałki centymetrowe.Dodać 4łyzki cukru,2łyzeczki cynamonu,2łyzki cukru wanilinowego oraz 2łyzki mąki ziemniaczanej.
Ciasto zmiksować mikserem na kruszankę. Następnie zagnieść do połączenia składników w kulę. Schować do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na średnicę 35-40 cm pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Sciągnąć wierzchni papier. Na środek ułozyć rabarbar, pozostawiając po ok 5-7 cm.Skropić rabarbar sokiem z połowy cytryny. Podważając łopaatka ciasto zamykać tartę nakładając je na rabarbar do środka. Piec do zrumienienia w temp.180 stopni ok. 30-35 minut. Posypać cukrem pudrem. Dobrze smakuje na ciepło podane z gałką lodów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz