Szukaj na tym blogu

sobota, 12 maja 2018

Zupa botwinkowa z ziemniakami i koperekiem

Składniki:

(na 2-3 porcje)

1 pęczek botwinki
5-6 średnich ziemniaków
200ml śmietanki
bulion 1,5 litra
koperek ( pół pęczka)
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
łyżka masła
kawałek sera feta

Wykonanie:

Botwinkę pokroić razem z liśćmi na paseczki centymetrowe. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki przez ok. 6 minut. Następnie wlać bulion i zagotować. Gotować przez 8 minut. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Następnie dodać posiekane liście i łodyżki. Gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez 2minuty.Dodać pieprz i wrazie potrzeby sól. Wcisnąć sok z cytryny, a po chwili dodać śmietankę. Dodać koperek. smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz