Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 grudnia 2018

Łosoś w marynacie z warzywami





Składniki:

świeży łosoś
uprażone ziarna sezamu

na marynatę:

2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
sól, pieprz
sok z 1 limonki

warzywa:

1 mały brokuł
1 mniejsza cukinia
2 marchewki
2 garści groszku cukrowego
pół ananasa ( opcjonalnie)
pół papryczki chili

Wykonanie:

Przyrządzić marynatę mieszając wszystkie składniki. Łososia obrać ze skóry i  pokroić na kawałki. Namoczyć w marynacie na godzinę.
Marchew obrać i pokroić w słupki, cukinięw póltalarki, groszek cukrowy przekroić na pół, brokuł na małe różyczki, ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa dusić na oleju przez 7 minut, dodać marynatę z łososia i dusić mieszając jeszcze 3-4 minuty. Na końcu wrzucić ananasa i zamieszać. Wyłożyć warzywa równomiernie w żaroodpornym bądź ceramicznym naczyniu. Łososia ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku w temp.180 stopni przez 15 minut. Upieczonego ułożyć na warzywach. Rybę posypać jeszczę uprażonym sezamem. Podawać z ryżem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz