Składniki:
biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl drobnego cukru
50 ml oleju
100g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa;
500g twarogu sernikowego
250-500 g mascarpone
200ml schłodzonej kremówki
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie galaretki przezroczystej
6 łyżek pudru
1-2 puszki brzoskwini lub moreli w syropie
galaretka:
syrop z puszki od brzoskwiń/moreli 500ml
żelatyna 3,5 łyżeczki
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Następnie cienkim strużkiem dodawać olej. Na końcu delikatnie dodać i zamieszać składniki suche: mąkę i proszek. Wyłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić. Następnie ponownie ułożyć na dnie blachy odwracając ciasto górą do dołu.
Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 200ml gorącej wody. Zamieszać i odstawić do wystudzenia. Sery, śmietanę, cukier, sok z cytryny zmiksować. Dołączyć galaretkę i miksować do połączenia. wyłożyć masę serową na biszkopt i wyrównać. Od razu układać połówki brzoskwiń lekko wciskając w ser. Odstawić do stężenia. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami syropu. Odstawić do napęcznienia. Podgrzać , zamieszać i połączyć z resztą syropu chwilę miksując. Gdy zacznie tężeć , wylać na wierzc ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia. Posypać pokruszonymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz