Szukaj na tym blogu
niedziela, 20 stycznia 2019
Rolada czekoladowa z kremem cappuccino
Składniki:
ciasto:
4 jajka
100 g cukru
100g mąki
4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady startej
krem:
1 serek mascarpone 250 g
kremówka 100ml
2 fix śmietana
2 łyżki cukru pudru
5-6 łyżek orzechowego cappuccino
polewa:
1, 5 gorzkiej czekolady
7-8 łyżek mleka lub smietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek wymieszać razem i odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka cały czas miksując na małych obrotach.Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki i startą czekoladę.Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przygotować ręcznik kuchenny i posypać po całości przez sitko cukrem pudrem. Przygotować płaską formę z piekarnika ( wymiary 30x42)Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać. Piec w temp. 180 stopni 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ( nie czekamy,aż ciasto ostygnie) ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Powoli zerwać papier. Zwinąć z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
krem:
Ubić kremówkę, dodać mascarpone, następnie cukier. Po chwili ubijania wrzucić fixy i na końcu cappuccino.
Rozwinać roladę, rozsmarować krem równo po całości ciasta. Zwinąć w roladę.
Do garnuszka wlać mleko lub śmietanę. Podgrzać, nie gotować. Wrzucić połamana całą czekoladę. Zostawićna 3 minuty. Nastepnie zamieszać do po całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Polać roladę z wierzchu. Równo rozsmarować polewę. Połowę czekolady pokroić nożem na wiórki i posypać na polewie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz