Szukaj na tym blogu
piątek, 15 lutego 2019
Bananowa chmurka
Składniki i wykonanie:
ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100g masła
150 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Zagnieść szybko wszystkie składniki, uformować kulę, owinąć w folię spozywczą i schować na godzinę do lodówki. Przygotować prostokątną blachę, wysmarować dno tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto i wykleić nim dno blachy.Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp.190 stopni.
galaretka z bananami i ananasem:
8-10 bananów
mała puszka ananasów
3 galaretki cytrynowe
350 ml wrzącej wody
3 cytrynowe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Po wystudzeniu odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, większe pokroić na pół wzdłuż. Ułożyć ciasno na kruchym cieście, wolne miejsce wypełnić ananasem pokrojonym w kostkę. Tężejącą galaretkę przelać na owoce i schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy z wanilią:
500ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
250 g mascarpone schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wszystkie składniki umieścić w misce. Ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na galaretkę i wyrównać. Schować do lodówki
Beza czekoladowa:
3 białka
150 g drobnego cukru
60 g gorzkiej stopionej, przestudzonej czekolady
Białka umieścić w szklanej misce. Ubijać , zwiększając obroty miksera. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce do otrzymania gęstej, błyszczącej piany.Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady. Wystarczą dwa 2 ruchy szpatułki, nie mieszać do całkowitego połączenia. Formę o wymiarach takich samych w jakiej mamy coasto obrócić do góry dnem. Posmarować tłuszczem i wyłożyc papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę i równo rozsmarować. Piec przez około godzine w temp.140 stopni. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie potrzeby wydłużyć czas. Wystudzić i ułożyć bezę na kremie. Schłodzić 2 godziny i można kroić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz