Składniki:
6-7 ugotowanych ziemniaków
1/2 batata
3/4 puszki czerwonej fasoli
1 szt chorizo
cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
śmietana 18 %
200 ml przecieru/passaty pomidorowej
100 g sera chedar, parmezanu lub grana padano
sól, pieprz, paryka słodka i ostra
olej
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w większa kostkę. Cebulę pokroić w piórka, fasolę i kukurydze odsączyć. Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy na patelni bez obecności tłuszczu. Po chwili dodajemy cebulę, następnie paprykę i bataty. Przesmażamy przez kilka minut mieszając. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki , chorizo z resztą warzyw oraz fasolę z kukurydzą. Zalewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy 40 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz