Szukaj na tym blogu

sobota, 28 listopada 2020

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo

 




Składniki:

6-7 ugotowanych ziemniaków

1/2 batata

3/4 puszki czerwonej fasoli

1 szt chorizo

cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1/2 puszki kukurydzy

śmietana 18 %

200 ml przecieru/passaty pomidorowej

100 g sera chedar, parmezanu lub grana padano

sól, pieprz, paryka słodka i ostra

olej


Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w większa kostkę. Cebulę pokroić w piórka, fasolę i kukurydze odsączyć. Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy na patelni bez obecności tłuszczu. Po chwili dodajemy cebulę, następnie paprykę i bataty. Przesmażamy przez kilka minut mieszając. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki , chorizo z resztą warzyw oraz fasolę z kukurydzą. Zalewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy 40 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz