Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 listopada 2020

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady




 Składniki:

( na tortownice 24 cm)

spód:

1 paczka (250 g) ciastek maślanych

ok. 120 g stopionego masła lub margaryny "Kasia"


masa serowa:

5 jaj

500-600 g twarogu sernikowego "President" lub inny ulubiony;)

250 serka mascarpone

200 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń śmietankowy

150 g kremu pistacjowego "Karmello" lub inny

na wierzch:

1-2 białe czekolady

kilka łyżek kremówki

ok. 100g prazonych pokrojonych pistacji


Wykonanie:

Tortownicę ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć do miski. dodać stopiony tłuszcz i zblendować na mokry piasek. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy równomiernie dociskając. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować kilkanaście sekund tylko do ich połączenia. Wyłożyć na masę ciasteczkową, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 50 minut. Po tym czasie od razu wyciągnąć. Przestudzić. Czekolade rozpuścić w garnuszku ze śmietaną i zamieszać do połączenia. Polać wierzch serniczka. Posypać posiekanymi prazonymi pistacjami.

2 komentarze: