Składniki:
( na tortownice 24 cm)
spód:
1 paczka (250 g) ciastek maślanych
ok. 120 g stopionego masła lub margaryny "Kasia"
masa serowa:
5 jaj
500-600 g twarogu sernikowego "President" lub inny ulubiony;)
250 serka mascarpone
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
150 g kremu pistacjowego "Karmello" lub inny
na wierzch:
1-2 białe czekolady
kilka łyżek kremówki
ok. 100g prazonych pokrojonych pistacji
Wykonanie:
Tortownicę ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć do miski. dodać stopiony tłuszcz i zblendować na mokry piasek. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy równomiernie dociskając. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować kilkanaście sekund tylko do ich połączenia. Wyłożyć na masę ciasteczkową, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 50 minut. Po tym czasie od razu wyciągnąć. Przestudzić. Czekolade rozpuścić w garnuszku ze śmietaną i zamieszać do połączenia. Polać wierzch serniczka. Posypać posiekanymi prazonymi pistacjami.
Sernik zrobiony krok po kroku według przepisu jest taki smaczny
OdpowiedzUsuńSuper!!!
OdpowiedzUsuń