Prosty przepis na smaczny probiotyk:
Składniki:
1 kg kapusty puekińskiej
2 marchewki
duży pęczek zielonego szczypioru
pasta kimchi:
150 ml wody
1 łyżka mąki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Kapustę przekroić na pól , wykroić głąb. Posiekać. Marchew obrac, pokroić w paski.Kapustę przepłukać na sitku, zasypać łyżką soli. Wymieszac i odstawić, az puści soki.W międzyczasie można przygotować pastę. Do rondelka wlać wodę i wsypać mąkę i łyżkę brązowego cukru, pozostawić na średnim ogniu aż zgęstnieje. Cebulę, czosnek imbir pokroić drobno , dodać przyprawy i połączyć z kleikiem blendując na pastę . Kapuste połączyć z marchwią, szczypiorem i dokładnie dłońmi wymieszac z pastą.Gotową kapustę przełożyć do słoja ubijając Kapusty powinno być maksymalnie 3/4 słoja. Trzymać 3-4 dni w kuchni. codziennie otwierać na chwilę słoik. Po 4 dniach kapustę włożyć do lodówki , aby spowolnić proces fermentacji. Jest gotowa do spożycia od razu, jak ktos lubi ooostry smak, ale po 3-4 dniach mamy extra probiotyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz