Szukaj na tym blogu

sobota, 6 marca 2021

Kimchi

 Prosty przepis na smaczny probiotyk:





Składniki:

1 kg kapusty puekińskiej

2 marchewki

duży pęczek zielonego szczypioru

pasta kimchi:

150 ml wody

1 łyżka mąki

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1 cm korzenia imbiru

2 łyżki słodkiej papryki

2 łyżki ostrej papryki

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:

Kapustę przekroić na pól , wykroić głąb. Posiekać. Marchew obrac, pokroić w paski.Kapustę przepłukać na sitku, zasypać łyżką soli. Wymieszac i odstawić, az puści soki.W międzyczasie można przygotować pastę. Do rondelka wlać wodę i wsypać mąkę i łyżkę brązowego cukru, pozostawić na średnim ogniu aż zgęstnieje. Cebulę, czosnek imbir pokroić drobno , dodać przyprawy i połączyć z kleikiem blendując na pastę . Kapuste połączyć z marchwią, szczypiorem i dokładnie dłońmi wymieszac z pastą.Gotową kapustę przełożyć do słoja ubijając Kapusty powinno być maksymalnie 3/4 słoja. Trzymać 3-4 dni w kuchni. codziennie otwierać na chwilę słoik. Po 4 dniach kapustę włożyć do lodówki , aby spowolnić proces fermentacji. Jest gotowa do spożycia od razu, jak ktos lubi ooostry smak, ale po 3-4 dniach mamy extra probiotyk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz