Składniki:
( na 10 kotlecików)
1 podwójny filet z kurczaka
pół pora
1 średnia czerwona cebula
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki zielonej pietruszki
pól czerwonej surowej papryki
1,5 łyżeczki soli himalajskiej
pół łyżeczki pieprzu
5 łyżek startego żółtego sera
4 łyżki mąki dowolnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja ( osobno zółtka i białka)
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Por ,cebulę i paprykę w drobną kosteczkę. Dodać do kurczaka wraz z kukurydza, pietruszką i przyprawami. Dorzucić mąki i 2 żółtka. Wymieszać. białka ubić i delikatnie połączyć łyżką. Rozgrzać olej( ja używam kokosowego) Za pomocą łyżki nabierać masę i spłaszczać kotleciki na patelni. Smażyć do tzw. złotego koloru po ok. 3 minuty z każdej strony.
Ja podawałam z surówką z pora, selera i jabłek:
1 średni por sparzyć osolonym wrzątkiem. Pokroić w paseczki. Seler i jabłko obrać i również pokroić w paseczki. Rodzynki i orzechy włoskie sparzyć. dodać do surówki ( orzechy pokrojone). Sos do mizerii lub ziołowo - koperkowy wymieszać z jogurtem. Połączyć z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz