Składniki:
0,5 kg twarogu sernikowego z mascarpone
biszkopty
1 gorzka czekolada
kilkanaście truskawek
żelatyna 16 g
300 ml śmietany kremówki
150 g cukru pudru
1 mały cukier wanilinowy
100ml wody
100ml kefiru
do przybrania:
truskawki i mleczna czekolada ( kilka kostek)
Wykonanie:
Tortownicę ( 20-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wyłożyż na dnie biszkopty. Ser, cukry zmiksować do połączenia. Truskawki umyć i pokroić w kostkę. Czekoladę zetrzeć na wiórki lub pokroić nożem. Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do spęczniea. Smietanę ubić osobno. Żelatynę podgrzać na palniku do rozpuszczenia. nie zagotować. Połączyć z kefirem i dodać do masy serowej. Następnie delikatnie połaczyć z ubitą śmietaną , truskawkami i czekoladą. wyłożyć na biszkopty, Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch przybrać truskawkami i czekoladą.
S
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz