Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 sierpnia 2021

Puszyste pączki z białą czekoladą i malinami

 









Składniki:

500 g mąki pszennej 

100 g cukru 

4 żółtka

1 jajko

50 g drożdży 

100 g masła

250 ml mleka

kieliszek spirytusu

smalec do smażenia

biała czekolada

świeże maliny

cukier puder


Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, utrzeć z cukrem , dodać całe ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Zamieszać i przykryć zaczyn do wyrośnięcia. Masło roztopić, Mąkę przesiać do dużej miski, w której będzie zarabiane ciasto. Jajko, żółtka i cukier ubić na parze mikserem przez ok. 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, masę jajeczną i wyrabiać ciasto kilka minut, dodając stopniowo stopiony tłuszcz. Na końcu dodać spirytus i jeszcze wyrobić  ciasto. Ciasto będzie dość klejące.  Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.  Po tym czasie stolnicę  posypać mąką i partiami rozwałkować ciasto na grubość 1 cm . Wykrawać szklanką koło. Na środku ułożyć kostkę czekolady i 2 maliny. Zamknąć kulki. Odstawić jeszcze na pół godziny pod przykryciem. Roztopić smalec ( temp.175stopni)Smażyć pączki po 2 minuty z każdej strony. Wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem , by odsączyć  tłuszcz. Posypac cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz