Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 19 lipca 2021

Pizza twist

 






Składniki:

( 20 szt "paluchów")

300 g mąki pszennej

250 ml ciepłej wody

1 opakowanie suszonych drożdży 7g

1łyżeczka soli

1łyżeczka cukru


przyprawa do pizzy lub zmieszane zioła: papryki, bazylii, oregano

ketchup

salami

ser parmezan i tarty grana padano

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Mąkę połączyć z solą, cukrem i drożdżami, dodać ciepłą wodę. Zarobić ciasto, zagnieść kilka minut. Odstawić przykryte na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość  ok centymetra. Połowę prostokąta posmarować ketchupem, posypać parmezanem, (lub  do wyboru innym serem),przyprawą, pokrojonym w kostkę salami. Zamknąć prostokąt. Pokroić w paski ok. 1,5 cm. Zwinąć jak świderki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch oliwą z oliwek ,posypać ziołami. Piec 15-18 minut w temp. 200 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz