Szukaj na tym blogu

środa, 15 września 2021

Pieczone pierogi z bryndzą

 






Składniki:

300 g mąki
1 jajo, 1 żółtko
120 g masła
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

farsz:
3 ugotowane średnie ziemniaki
2 serki bryndza
1 mała cebula
łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:
 Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche. Włożyć w folie i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki ugotować, podusić na puree, dodać ser, przyprawy, zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę. wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować cienko na ok. 3 mm . Szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Nakładać farsz, zlepić brzegi. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz