Składniki:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9-10 mandarynek równej wielkości
250 ml śmietany 30%
1 mascarpone
2 fixy śmietana
2 łyżki cukru pudru
płatki, słupki migdałów
cynamon
Wykonanie:
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku i olej . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach połączyć z reszta. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do na grzanego piekarnika do 170 stopni i piec 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt. Delikatnie oddzielić ciasto od papieru . Zawinąć w płócienny ręcznik posypany pudrem. Przygotować krem ubijając kremówkę z mascarpone, pudrem i fixami. Mandarynki obrać , obciąć trochę przód i tył, by stykały się układane obok siebie i równo wypełniły roladę. Przestudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować równo całość kremem. Na środku ułożyć mandarynki jedna za drugą. Zwinąć w roladę. Resztą kremu cienko posmarować wierzch ciasta. Posypać uprażonymi słupkami migdałów i posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz