Składniki:
tortownica 20 cm
2 spód:
2 paczki ciastek maślanych
ok.120-140 g masła
masa serowa:
0,5 kg twarogu sernikowego
1 mascarpone
1 biała czekolada
0,5 puszmi mleka skondensowanego
4 jaja
200 g pasty pistacjowej 100%
polewa:
biała czekolada
80 ml kremówki
2 łyżki pasty pistacjowej
Wykonanie:
Tortownicę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć , masło stopić. Zblendować razem na mokry piasek. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy dociskając równomiernie. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. wrzucić wszystkie do miski ( oprócz czekolady) i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników ( ok.30 sekund). Czekoladę stopić na parze, dodać do sera i krótko zmiksować. wylać masę serową na spód. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 min, w 180 stopniach i 60-70 minut w temperaturze 120 stopni. Dodatkowo można pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Po upieczeniu zostawiamy 15 min. w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy. Gdy ostygnie przygotowujemy polewę. Kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i pastę pistacjową. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy wierzch sernika. można przybrać pokrojonymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz