Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 lutego 2023

Kremowy sernik pistacjowy

 






Składniki:

tortownica 20 cm


2 spód:

2 paczki ciastek maślanych

ok.120-140 g masła


masa serowa:

0,5 kg twarogu sernikowego

1 mascarpone

1 biała czekolada 

0,5 puszmi mleka skondensowanego

4 jaja

200 g pasty pistacjowej 100%


polewa:

biała czekolada 

80 ml kremówki

2 łyżki pasty pistacjowej


Wykonanie:

Tortownicę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć , masło stopić. Zblendować razem na mokry piasek. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy dociskając równomiernie. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. wrzucić wszystkie do miski ( oprócz czekolady) i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników ( ok.30 sekund). Czekoladę stopić na parze, dodać do sera i krótko zmiksować. wylać masę serową na spód. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 min, w 180 stopniach i 60-70 minut w temperaturze 120 stopni. Dodatkowo można pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Po upieczeniu zostawiamy 15 min. w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy. Gdy ostygnie przygotowujemy polewę. Kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i pastę pistacjową. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy wierzch sernika. można przybrać pokrojonymi pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz