Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 lutego 2023

Fasolka po bretońsku

 






Składniki:

400 g fasoli Piękny Jaś

250 g chudego wędzonego boczku

3-4 kiełbasy śląskie

1 duża cebula

3 duże ząbki czosnku

kartonik passaty pomidorowej

1 koncentrat pomidorowy

3-4 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

sól, pieprz 2 łyżki suszonego majeranku


Wykonanie:

Suchą fasolę zalać zimna woda i moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić , zalać świeżą wodą, dodać sól, liście laurowe i gotować do miękkości ok.1,5 h. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Przełożyć do fasoli. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć przez 5 minut mieszając. Dodać do fasoli. Wlać passatę, dodać koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować 15- 20 minut na dużym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. W czasie gotowania można uzupełniać sos wodą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz