Składniki:
400 g fasoli Piękny Jaś
250 g chudego wędzonego boczku
3-4 kiełbasy śląskie
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
kartonik passaty pomidorowej
1 koncentrat pomidorowy
3-4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz 2 łyżki suszonego majeranku
Wykonanie:
Suchą fasolę zalać zimna woda i moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić , zalać świeżą wodą, dodać sól, liście laurowe i gotować do miękkości ok.1,5 h. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Przełożyć do fasoli. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć przez 5 minut mieszając. Dodać do fasoli. Wlać passatę, dodać koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować 15- 20 minut na dużym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. W czasie gotowania można uzupełniać sos wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz