Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 lutego 2023

Pasztet warzywno orzechowy

 






Składniki:

ciasto francuskie

100 g czerwonej soczewicy

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 marchew

300 g pieczarek 

ok.10 cm pora

100 g orzechów włoskich

sól, pieprz, chili

sezam, czarnuszka

1 łyżka koncentratu pomidorowego


Wykonanie:

Soczewicę ugotować w bulionie 12-15 minut. Obraną cebulę, por, czosnek, marchew, pieczarki drobno posiekaj. Pieczarki uduś z cebulą. Por uduś na oliwie ze startą na dużych oczkach marchewka i czosnkiem. Orzech drobno pokrój. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj z łyżką koncentratu.. Rozwałkuj ciasto francuskie, na środku rozłóż farsz , owiń ciastem , dociśnij i zalep. Posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posyp czarnuszka oraz sezamem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 250 30 minut. Można podawać z konfitura z czerwonej cebuli. smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz