Składniki:
ciasto francuskie
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
300 g pieczarek
ok.10 cm pora
100 g orzechów włoskich
sól, pieprz, chili
sezam, czarnuszka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w bulionie 12-15 minut. Obraną cebulę, por, czosnek, marchew, pieczarki drobno posiekaj. Pieczarki uduś z cebulą. Por uduś na oliwie ze startą na dużych oczkach marchewka i czosnkiem. Orzech drobno pokrój. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj z łyżką koncentratu.. Rozwałkuj ciasto francuskie, na środku rozłóż farsz , owiń ciastem , dociśnij i zalep. Posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posyp czarnuszka oraz sezamem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 250 30 minut. Można podawać z konfitura z czerwonej cebuli. smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz