1 podwójny średni filet z kurczaka
pół opakowania świeżego szpinaku lub mrożony
śmietana 12% ( 2 kubeczki)
ser gorgonzola
pieprz
sól
bazylia suszona i świeża
makaron tagliatelle
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na cienkie paski, przyprawić sola, pieprzem i usmażyć na oliwie ok.15 minut.Zalać śmietaną ( w zależności ile chcemy otrzymać sosu).Wrzucić pokrojony ser gorgonzola. Mieszać do rozpuszczenia. Gdy będzie mało gęsty można zagęścić mąką z mlekiem.Przyprawić pieprzem i suszoną bazylią.Szpinak dusić na maśle, przyprawić sola i świeżym czosnkiem ( ok.2,3 ząbków). Makaron ugotować. Po ugotowaniu wymieszać ze szpinakiem. Polać sosem. można jeszcze delikatnie posypać parmezanem i przybrać świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz