Składniki :
Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 16 czerwca 2025
Keto ciasto z truskawkami
Składniki :
Keto deser czekoladowy z avokado
Keto sałatka z kabanosów
Składniki:
8 kabanosów
3 ogórki kiszone
pęczek rzodkiewki
pół czerwonej cebuli
pół czerwonej papryki
6 jaj ugotowanych na twardo
kawałek pora
żółty ser stary ( najcześciej używam "Dziuga")
majonez, jogurt naturalny
sól, pieprz
Wykonanie:
Malinowa chmurka - wersja keto
Składniki:
( na blachę 20-25 cm)
spód- ciasto kruche:
4 jajka
200 g masła miękkiego
40 g mąki migdałowej
100 g mąki kokosowej
2 łyżki błonnika bambusowego
3 łyżki erytrytolu ( opcjonalnie)
szczypta soli
Zagnieść ciasto do jednolitej masy. Od razu wykleić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Galaretka:
4 galaretki malinowe bez cukru rozpuścić w 1, 3 - 1, 5 l wody
maliny 250 - 300g
Maliny wysypać na kruche ciasto. Tężejąca galaretką zalać owoce.
Masa kremowa
200 ml kremówki 36 %
2 mascarpone po 200 g
Zmiksować razem z erytrytolem opcjonalnie ok. 5 łyżek. Wyłożyć na galaretkę z owocami.
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
erytrytol ok. 6 łyżek
Ubić bezę i suszyć 1, 5 h w temp. 120 stopni.
Wysuszoną, ostudzoną bezę ułożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Chleb keto
Składniki:
4 jajka
300 g serka wiejskiego
80 g białego sezamu
90 g mąki migdałowej
150 g nasion słonecznika
1 łyżeczka płaska soli
1.2 łyżeczki pdp
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki, przełóż do keksówki, upiecz w 180 stopni (termoobieg) 40 minut.
Serniko brownie ( wersja keto)
Składniki:
na część czekoladową:
4 jaja
250 twarogu sernikowego
20 g mąki kokosowej ( 4 łyżki)
30 g mąki migdałowej
20 g ciemnego kakao
15 g przyprawy korzennej
50 g stopionego masła
4-5 łyżek erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa sernikowa:
600 g tłustego twarogu sernikowego
3 jaja
2-3 łyżki erytrytolu
20 g mąki kokosowej
1 łyżka błonnika bambusowego'
opcjonalnie aromat waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na masę czekoladową łączymy i miksujemy do jednolitej masy. W odrębnej misce miksujemy składniki na masę serową . Tortownicę 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dno wylewamy 2/3 masy czekoladowej, następnie całą serową i na wierzch resztę czekoladowej.. Można zrobić drewnianym patyczkiem esy floresy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni góra - dół i pieczemy ok.50 minut.
Ja przybrałam polewą z gorzkiej czekolady i kremówki, plus borówki i pistacje.