Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 lipca 2025

Keto leniwe pierogi z kremówką, jagodami i cynamonem







 Składniki:

ok. 60 dkg tłustego twarogu

2 jaja

3 łyżki błonnika bambusowego

trochę maki migdałowej do podsypania


kremówka

jagody

cynamon

masło


Wykonanie:

Twaróg ubić mikserem z jajkami. Dodać błonnik (mąkę bambusową)około 3 czubatych łyżek lub więcej jak zobaczymy, że ciasto się nie "trzyma". Wykładamy ciasto na stolnice podsypana mąką migdałową. formujemy rulony, które następnie tniemy na małe kawałki (pierogi). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minut. Można ugotować wcześniej, a przed podaniem podsmażyć na patelni na maśle klarowanym. Podawać z kremówką, maslem, jagodami.


Placki (kanapki) z awokado










 Składniki:

( na 6 sztuk placków)

2 dojrzałe awokado 

1 jajo

ok. 20 dkg startej mozzareli lub innego żołtego sera

sól, pieprz


Wykonanie:

Awokado obierz i poduś widelcem, lub zblenduj. dodaj jajo, przyprawy, starty ser. Zamieszaj do połączenia składników. Wykładaj na blachę łyżką formując okragłe placki. Piec 20 - 25 minut w 180 stopniach.


niedziela, 20 lipca 2025

Keto rolada bez cukru

 





Składniki:

ciasto:
150 g twarożky wiejskiego 
3 jaja 
szczypta pdp

nadzienie:
100ml kremówki
150 g mascarpone
truskawki, maliny, borówki 
gorzka czekolada

Wykonanie:

Białka ubić na sztywna pianę, dodać żółtka, twarożek, pdpi zmiksować do połączenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temp. 160 z termoobiegiem.Idczekac do wystygniecia. Delikatnie ściągnąć ciasto niczym naleśnik oddzielając od papieru. Kremówke ubić z mascarpone. Równomiernie rozłożyć na całości ciasta. Dodac owoce i delikatnie zwinąć w roladę. Wierzch posypać starą gorzką czekoladą lub polewą z gorzkiej czekolady. 


piątek, 18 lipca 2025

Keto gofry

 









Składniki :

(na 2 sycące gofry,dla większej ilości trzeba podwoić porcje)

1 jajo

100 g masla orzechowego 

ok.50 g mascarpone

pół płaskiej łyżeczki pdp


Na wierzch :

kremówka

mascarpone

borówki,maliny,orzechy 


Wykonanie :

Masło orzechowe ,mascarpone ,jajo i proszek do pieczenia zmiksować do połączenia .Gofrownice posmarować maslem klarowanym.Rozlozyc ciasto równomiernie.Piec 5 minut. Kremówkę zmiksować z nascarpone .Wyłożyć na gofry.Przybrać owocami i orzechami .



niedziela, 13 lipca 2025

Sernik straciatella na zimno bez cukru

 






Składniki :

(na tortownicę 20cm)

500g twarogu sernikowego

200g jogurtu greckiego 

1 tabliczka czekolady gorzkiej 100%

kilkanaście orzechów (ja dodałam pekany )

2,5 łyżeczki żelatyny

ok.200 g malin 

2 galaretki bez cukru

Wykonanie :

Ser zmiksować z jogurtem .Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Po ostudzeniu wymieszać z masą serową .Dodać pokrojone orzechy i czekoladę.Zamieszać łyżką .Wyłożyć na tortownicę i wstawić do lodówki do stężenia .Rozpuścić galaretki .Maliny gęsto rozłożyć na masie serowej.Zalać tężejącą galaretką .Przechowywać w lodówce .

poniedziałek, 16 czerwca 2025

Keto ciasto z truskawkami




 Składniki :

50 g mąki kokosowej 
50 g stopionego masła 
4 jaja
200 g jogurtu greckiego 
płaska łyżeczka pdp 
opcjonalnie aromat waniliowy 
truskawki

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do połączenia .Keksówkę 11na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Ułożyć truskawki dociskając .Piec 40-45 minut w 180 stopni .

Keto deser czekoladowy z avokado

 






Składniki :

(na 4 porcje )

2 dojrzałe avokado 
1 gorzka czekolada 100%
150 ml śmietany 30%
200 g mascarpone
borówki 

Wykonanie :

Kremówkę ubić z mascarpone . Avokado zblendować ze stopioną na parze czekoladą.Połączyć wszystko za pomocą miksera .Wyłożyć do pucharków ,przybrać borówkami .Przechowywać w lodówce .

Keto sałatka z kabanosów





 Składniki:

8 kabanosów

3 ogórki kiszone

pęczek rzodkiewki

pół czerwonej cebuli

pół czerwonej papryki

6 jaj ugotowanych na twardo

kawałek pora

żółty ser stary ( najcześciej używam "Dziuga")

majonez, jogurt naturalny

sól, pieprz


Wykonanie:

Malinowa chmurka - wersja keto







 Składniki:

( na blachę 20-25 cm)

spód- ciasto kruche:

4 jajka

200 g masła miękkiego

40 g mąki migdałowej

100 g mąki kokosowej

2 łyżki błonnika bambusowego 

3 łyżki erytrytolu ( opcjonalnie)

szczypta soli

Zagnieść ciasto do jednolitej masy. Od razu wykleić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 15 minut w 180 stopniach.


Galaretka: 

4 galaretki malinowe bez cukru rozpuścić w 1, 3 - 1, 5 l wody

maliny 250 - 300g

Maliny wysypać na kruche ciasto. Tężejąca galaretką zalać owoce.


Masa kremowa 

200 ml kremówki 36 %

2 mascarpone po 200 g

Zmiksować razem z erytrytolem opcjonalnie ok. 5 łyżek. Wyłożyć na galaretkę z owocami.


Beza:

4 białka w temperaturze pokojowej

erytrytol ok. 6 łyżek

Ubić bezę i suszyć 1, 5 h w temp. 120 stopni.

Wysuszoną, ostudzoną bezę ułożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.