Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 czerwca 2025

Malinowa chmurka - wersja keto







 Składniki:

( na blachę 20-25 cm)

spód- ciasto kruche:

4 jajka

200 g masła miękkiego

40 g mąki migdałowej

100 g mąki kokosowej

2 łyżki błonnika bambusowego 

3 łyżki erytrytolu ( opcjonalnie)

szczypta soli

Zagnieść ciasto do jednolitej masy. Od razu wykleić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 15 minut w 180 stopniach.


Galaretka: 

4 galaretki malinowe bez cukru rozpuścić w 1, 3 - 1, 5 l wody

maliny 250 - 300g

Maliny wysypać na kruche ciasto. Tężejąca galaretką zalać owoce.


Masa kremowa 

200 ml kremówki 36 %

2 mascarpone po 200 g

Zmiksować razem z erytrytolem opcjonalnie ok. 5 łyżek. Wyłożyć na galaretkę z owocami.


Beza:

4 białka w temperaturze pokojowej

erytrytol ok. 6 łyżek

Ubić bezę i suszyć 1, 5 h w temp. 120 stopni.

Wysuszoną, ostudzoną bezę ułożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz