Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 grudnia 2012

Karpatka

SKŁADNIKI:

0,5 kostki margaryny
1 szkl mąki
5 jaj
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder

krem:
1/2 l mleka
1 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
25 dkg margaryny




WYKONANIE:
Do garnka wlać jedną szklankę wody, dodać margarynę i zagotować. Do gotującej się masy, dodać mąkę, energicznie mieszając, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jaja i proszek i wymieszać mikserem. Podzielić na 2 części. Upiec na wysmarowanej uprzednio blasze ok 35 min w temp.180st.
1 i 1/2 szkl mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać cukier, mąkę pszenna, ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać stopniowo masę budyniową, cały czas ucierając wolno mikserem. Nałożyć krem na jedną upieczoną częśc ciasta, przykryć drugą. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz